pátek 27. července 2012

Výzva The Daring Bakers - Červenec 2012: Crackers

 

 Červencovou výzvu The Daring Bakers připravila Dana McFarlane, pokud jsem správně pochopila, tak vlastní blog nemá, protože připravuje k vydání vlastní kuchařku. Úkolem pro nás bylo upéct krekry a to rovnou podle dvou různých receptů, přičemž jsme měli použít dvě různé metody formování - buď těsto vyválet ručně nebo pomocí strojku na těstoviny a nebo těsto vytvarovat do válečku, uložit do mrazáku a pak jen jednotlivé krekry nakrájet.

Musím se přiznat, že tuhle challenge jsem docela dost odflákla. Po počátečním nadšení, že tentokrát to není nic sladkého a že se mi krekry budou hodit pro návštěvy rodiny, které se táhly celým červencem, jsem nakonec výzvu dokončila až poslední červencový víkend a na nějaké extra vymýšlení jsem se vykašlala. Udělala jsem jednoduché krekry z cheddaru a pak variantu s parmezánem a tymiánem. Není se čemu divit, že se mi krekry nijak extra nepovedly a mně osobně nechutnala ani jedna verze. Ale to bude možná jen tím, že nejsem extra příznivce chuťově výraznějších sýrů, protože obě várky krekrů zmizely během jednoho dne, takže někomu přece jen chutnat musely (i když mám pocit, že manžel i syn sežerou prostě všechno).

Krekry s parmezánem a tymiánem
 
Ingredience:
  • 110g másla
  • 85g nastrouhaného parmezánu
  • 1 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu (já použila sušený, i zde je vidět, že jsem tomu moc šance nedala)
  •  1/2 lžičky čerstvě rozdrceného pepře

Postup:
Změklé máslo utřeme do krémova, pak k němu přidáme parmezán, mouku, sůl, tymián a pepř a smícháme a propracujeme těsto, které pak zformujeme do válečku, který zabalíme do plastové fólie a dáme do mrazáku. Pokud se těsto drolí a nejde zformovat, lze přidat pár lžic studené vody. Těsto necháme v mrazáku přibližně 30 minut, aby ztvrdlo, ale lze jej nechat i několik dnů a krekry napéct čerstvé, kdy se to nejlépe hodí.
Troubu rozehřejeme na 170°C. Ztuhlý váleček vytáhneme z mrazáku a nakrájíme na tenká kolečka, která pak na pečícím papíru pečeme zhruba 22 minut.

Krekry s cheddarem

Ingredience:
  • 1 hrnek polohrubé mouky (cca 120g)
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě rozdrceného pepře
  • 4 lžíce másla (cca 80g)
  • 220g strouhaného cheddaru
  • 3-4 lžíce vody
Postup:
Změklé máslo utřeme do krémova a přidáme k němu sýr, mouku, sůl a pepř a propracujeme těsto. Vodu do těsta přidáme podle potřeby. Těsto uložíme do chladničky, může tam být půl hodinky, ale klidně i 24 hodin.. Těsto vyválíme ručně nebo pomocí strojku na těstoviny a vykrajujeme z něj kolečka či jiné tvary podle vlastního uvážení. Neměly by být moc tenké, to pak krekry tolik nenaskočí, ale ani moc tlusté, to pak nejsou křupavé, takže tak akorát. Pečeme v troubě předehřáté na 175°C přibližně 20 minut, až jsou krekry do zlatova. Ale je třeba je pořádně sledovat, sama jsem se přesvědčila, že od spálení je dělí třeba jen minuta a bohužel i lehce spálené se už jíst nedají (alespoň podle mého názoru).